Herzele

Deze nieuwbouwwoning wordt gekenmerkt door haar eenvoud en openheid, zowel in concept als materiaalgebruik. Het vertrekpunt was een compact volume, namelijk een bijna kubus met een grondvlak van +/- 10 bij 10 meter en 6 meter hoog. Een dergelijk compact en massief volume zou echter snel in een zwaar en lomp resultaat eindigen wanneer het niet wordt "gekneed". Daarom werd het basisvolume middendoor gesneden waarna beide stukken langs elkaar werden verschoven. Het linker deel werd op zijn beurt nog eens opgesplitst door de overdekte inkom.

Eens de verhoudingen van het volume op punt stonden waren de ramen aan de beurt. De inplanting en verhouding ervan werd in de eerste plaats bepaald door de interne organisatie en noden. Een woning is en blijft een gebruiksvoorwerp en moet dus steeds praktisch bruikbaar zijn. Dit neemt echter niet weg dat ook aan het resultaat langs de buitenkant aandacht werd besteed, zelfs in tegendeel. Elk gevelvlak wordt gekenmerkt door mooie verhoudingen en kan gerust de vergelijking met een abstract schilderij aan.

De twee hoofdvolumes zijn ook binnenin duidelijk herkenbaar door de circulatiezone er tussenin te plaatsen en open te houden. Mede door de openheid naar de tuin blijft de woning hierdoor licht en luchtig. Ten tweede kan de structuur van de woning hierdoor logisch worden opgebouwd wat de kostprijs uiteraard ten goede komt.

Het volume van de keuken dat over gaat in de eetkamer loopt bijna naadloos door in de tuin door de plaatsing van plafondhoge ramen in de achtergevel. Deze ruimte heeft ook visueel contact met de knusse zithoek aan de andere zijde van de trap. Verder herbergt het gelijkvloers de inkom met vestiaire en toilet, een voorraadkamer, een was- en stookplaats en een bureau.

Boven werden de slaapvertrekken en de badkamer ondergebracht. De nachthal doet hier niet alleen dienst als circulatieruimte maar zorgt er door de grote glaspartijen in zij- en achtergevel ook voor dat het daglicht tot diep in de woning kan doordringen. Wie de trap af loopt kan genieten van het prachtige zicht over het glooiende landschap.

In een tweede fase zal de tuin worden aangelegd met respect voor de architectuur van de woning. Om een geslaagde compositie te garanderen werd intensief samengewerkt tussen architect en tuinarchitect. Dat de beide diensten binnen hetzelfde kantoor worden aangeboden is uiteraard een pluspunt. Het resultaat is een architecturale tuin waarin elementen uit de woning terugkeren in de tuin, of is het omgekeerd? Hierdoor zullen woning en tuin mekaar beter tot hun recht laten komen.

Huigeveldstraat 11, 9550 St. antelinks - Herzele

Fotoalbum

Klik op de foto voor het volledig fotoalbum.